Ik ga beginnen..

Bord Waal
Bord bij het begin van de Waal

..uiteraard bij het begin. De Waal begint bij de Rijn die opsplitst in de Waal en het Pannerden kanaal(dat later overgaat in de Nederrijn). De legende van deze rivieren is dat twee reuzen de Rijn aan het uitgraven waren. Ze waren broers van elkaar, maar helaas bij lobith kregen de twee broers ruzie. Dus ging de het jongere broertje verder met de Rijn (Pannerden Kanaal en Nederrijn) en de oude broer sloeg rechtsaf en zo ontstond de Waal.

Aan het begin van deze Waal staat al sinds 1871 een fort, namelijk Fort Pannerden.

Fort
Fort Pannerden

Bovengronds is het nauwelijks te zien, maar het heeft wel 5 verdiepingen en 124 ruimtes. En als je dacht dat in 19e eeuw de kogels door de muren vlogen, niet in dit fort. Deze muren zijn meer 2,5e meter dik .

Dit is onderdeel van de defensielijn van de waterlinie en dus had het zijn functie in zowel de eerste als tweede Wereldoorlog. Tijdens de WO I om onze neutraliteit te verdedigen en tijden WO II om ons land te verdedigen tegen de inval van de Duitsers .

Na de tweede wereldoorlog is het fort als verdedigingswerk opgeheven, wat niet betekende dat het meteen rust was in fort Pannerden… Krakers zorgde voor een paar stevige gevechten met de politie, maar uiteindelijk hebben de krakers samen met vrijwilligers het een publiek doel gegeven en sinds 2016 is het zelfs een museum. Maar er kunnen ook feesten en partijen georganiseerd worden.

Het is het eerste fort in de Hollandse waterlinie dat we onderweg tegenkomen en ik niet wachten om een kijkje te nemen.

Bron: Wikipedia en Fortpannerden.eu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *