Ready, aim, Fire… Fort Pannerden

Afgelopen zondag bezocht ik Fort Pannerden, het begin van de route.

Het Bezoek aan het fort was bijzondere beleving. Vooraf moet je in verband met corona even een online een kaartje kopen. Daarna vertrek vanaf de parkeerplaats richting het fort. Je moet even een stukje lopen, maar voor de minder validen is er ook een soort tuktuk of luxe golfkar die je naar de lokatie brengt. Maar als je mobiel bent, zou ik zeker even doorlopen door de Klomperwaard als het half kan.

Kleine tip, doe een lange broek aan, en zorg voor lange mouwen want muggen zijn daar in de zomer met velen en bloed drinken is hun hobby.

De klompenwaard is een struingebied, dus je kunt lekker alle kanten op, maar goed je wilt natuurlijk richting het Fort. Daar aangekomen, staat een kraampje waar je frisdrank of koffie en thee kan halen en die kun je buiten dan lekker inhalen.

Binnengekomen heb je een balie, die je kaartje controleert en verteld welke route je moet lopen en een audiogids voor onderweg. Dan is het de tip om echte een vrijwilliger te vinden, want die kan je van alles vertellen en je een demonstratie geven van het gebruik van een kanon, waar ze een demonstratiemodel van hebben staan . De gidsen vertellen je meer en persoonlijk vind ik dat altijd veel leuker dan zo een audiogids aan je oor. Zo weet ik nu ongeveer hoe zo een kanon werkt, dat hij wel 7 kilometer ver kan schieten en vertel ik niet alles, want ja “Spoiler Alert” .

Daarna loop je door de geschiedenis van de eerste Wereldoorlog, tweede wereldoorlog heen en door de barbaarse omstandigheden waar deze helden in die tijd werkten.

Ga absoluut ook even naar het uitzichtpunt want daar kun je fantastisch kijken over dit Waalgebied

Er valt zoveel te vertellen over de krakers bijvoorbeeld van dit pand. Maar een tip voor diegene die goed ter been is, na het bezoeken van dit museum, loop door naar het uiterste puntje, kijk uit voor konijnen want daar struikel je over. Kenbaar hebben die de totale vrijheid daar en hebben geen natuurlijke vijanden op dat deel .

Tenslotte kom je aan het eindpunt 15 minuten lopen vanaf het fort, waar de splitsing van de Waal en het Pannerden kanaal begint.

Een bezoekje waard dus..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *